gypsyband

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sme na šupu festival POHODA roztancovali.

Posledný polrok som mal možnosť stráviť mimoriadne veľa času medzi členmi kapely GYPSY BAND LOMNICKÉ ČHÁVE v osade Nový Dvor , ktorá je súčasťou Veľkej Lomnice. Podelím sa s vami o tento príbeh.

Napriek neľahkému životu menšiny a nevôle väčšiny, nikdy nezanevreli na svoju vášeň - hudbu, ktorou dokážu v človeku vyburcovať emócie šťastia, pocitu neviazanej zábavy a častokrát aj lásky. Počas posledných týždňov kapela Lomnické Čháve vystúpila v Prešove, v Košiciach, v Poprade,na festivale v Červenom Kláštore,  v Bratislave a vrcholom tejto šnúry vystúpení bolo vystúpenie na festivale POHODA v Trenčíne.

  Kapela Gypsy Band Lomnické  Čháve srší energiou, hrá rómske, ale aj slovenské ľudové piesne s cigánskym temperamentom a osobitým feelingom, ktorý umocňujú dva saxofóny. V bloku rómskych pesničiek a ľudoviek vynikne husľová show Gusta  a klavírna improvizácia multiinštrumentalistu Romana . Na klávesy hrá aj v tanečnej skupine KESAJ TCHAVE, ktorá pravidelne hosťuje doma a v zahraničí.

     Energia kapely Gypsy Band Lomnické Čháve  z Veľkej Lomnice nadchla aj šéfredaktora portálu Music Festival Wizard Vita Valentinettiho. Kapela podľa jeho slov otočila Nay Tanečný dom hore nohami.Pohoda 2017 bola pre Vita Valentinettiho, šéfredaktora portálu Music Festival Wizard, šiestou zastávkou v rámci jeho 100 Nights of Summer Tour.V článku ďalej chváli dostupnosť a priestrannosť festivalu, skvelé jedlá, ekologický prístup a samozrejme aj mnohé koncerty, predovšetkým Future Islands a Gypsy Band Lomnické Čháve.

      Ľudia sa bavili a tancovali, aj keď už nevládali a padali únavou, tvrdili, že to bola najlepšia tancovačka , aj keď nemohli, tancovali a zabávali sa ďalej, lebo prestať sa naozaj nedalo.

      Chlapci mi vyrozprávali svoj trojročný príbeh , prezradili svoje sny , ktoré znejú v duchu hrať a hrať milovanú hudbu.Repertoár kapely zahŕňa tvorbu zo žriedla muzikálnosti, zakódovanej vo svojich génoch a  kreatívne tlmočí svet emócií, radosti a žiaľu z minulosti kočovného rómskeho etnika, ktoré prikované k zemi hľadá nový zmysel svojej existencie. Bol som naozaj smutný, že táto veselá kopa, ktorá dokáže aj pohreb pretaviť z bôľu a žiaľu do neviazanej zábavy, nemá to šťastie, aby ich niekto objavil. Zrejme je chyba aj v nich, no možností majú určite menej.

      S priateľom Jurajom máme pár rokov vytvorené občianske združenie, ktoré napomáha vo financovaní neziskových projektov. Rozhodli sme sa, že skúsime chlapcom pomôcť naplniť časť ich sna. Je to vydanie prvého CD kapely Gypsy Band Lomnické Čháve. V spolupráci s portálom Startlab a Centrom pre filantropiu sme na nete usporiadali zbierku, ktorá túto veselú kopu muzikálnosti môže posunúť ďalej. Nie do sveta veľkého šoubiznisu. Chlapci budú radi aj regionálnemu záujmu. Dokážu zabávať srdcom, miera ich improvizácie nemá hraníc a interaktivita s divákmi je neuveriteľne iskrivá. Proste, musíte to zažiť.

      Ak vás článok oslovil, máte záujem o CD Gypsy Band Lomnické Čháve v limitovanej edícii, ktoré Vám doručíme domov aj s poštovným za 10 EUR, kliknite na stránky STARTLAB.SK  a podporte ich v crowdfundingovej kampani, ktorá trvá 40 dní.. Predpokladaný termín vydania je január 2018.

     Verím, že sa nás nájde dosť, aby sme dali šancu jednej veselej skupine muzikantov, ktorí to bez ďalšej pomoci od nás nezvládnu .Budem veľmi povďačný aj na vaše reakcie, píšte, hodnoťte. Každý názor ma zaujíma.


Hudba | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014